گام اول: شناسایی و مدل‌سازی قابلیت‌های کسب‌وکار

پس از اینکه دانستیم CBP چیست و چرا موثر است، بیایید شروع کنیم…

اگر در حال حاضر نقشه قابلیت‌‌های کسب‌و‌کار(CapMap) ندارید، یکی ایجاد کنید. باید قابلیت‌های کسب­‌وکار سازمان خود را شناسایی کرده و آن‌ها را در یک نقشه یک‌صفحه‌ای جای بدهید. برای شناسایی قابلیت‌های کسب‌و‌کار چندین رویکرد وجود دارد:

  • با بوم مدل کسب‌و‌کار سازمان (Business Canvas) مدل زنجیره ارزش (Value Chain) یا سایر اسناد استراتژیک شروع کنید و به صورت تحلیلی قابلیت‌های مورد نیاز برای تحقق استراتژی­های کسب‌و‌کار را استخراج کنید.
  • جریان‌های ارزش (Value Streams) را تجزیه و تحلیل و قابلیت‌های مورد نیاز برای پشتیبانی از هر مرحله ارزش را شناسایی کنید.
  • قابلیت‌ها را از ساختار سازمانی فعلی استخراج کنید. اگرچه ساختارهای سازمانی باید بر اساس نقشه قابلیت‌های کسب‌و‌کار طراحی شوند، اما در عمل، سازمان‌های بسیاری وجود دارند که ساختار سازمانی­شان مشخص است ولی CapMap ندارند. بنابراین می­توانید به طور معکوس عمل کنید و طراحی نقشه را از ساختار صریح واحدهای سازمانی و کارکردهای آن‌ها انجام دهید.
  • از یک (یا چند) مدل مرجع مناسب برای تعریف قابلیت‌های خود استفاده کنید. بعضی از صنایع دارای مدل‌های مرجع عمومی هستند (به عنوان مثال، BIAN برای بانکداری یا Panorama 360 برای بیمه). برخی دیگر از مدل‌های مرجع خاص صنعت، نقشه‌های قابلیت صریحی ندارند (مانند TMF-Frameworx برای مخابرات)، اما می‌توان از گروه‌بندی فرآیندهای سطح بالا در آن­ها برای تهیه پیش‌نویس فهرست قابلیت‌های اولیه استفاده کرد.
  • معمولاً برای تدوین پیش‌نویس CapMap استفاده از بیش از یک رویکرد ضروری است. سپس باید این پیش‌نویس را با مدیران کسب­وکار در میان بگذارید و بهصورت رفت­وبرگشتی نقشه را اصلاح و نهایی کنید.

همه قابلیت‌های مورد نیاز برای انجام مأموریت و استراتژی را، فارغ از اینکه از قبل وجود داشته باشند و کار کنند یا نه، پوشش دهید.. این بدان معناست که CapMap سازمان شما ممکن است شامل قابلیت‌های غیرموجود هم باشد.

در مثال زیر، یک CapMap ساده‌شده نشان داده شده است:

با یک CapMap سطح بالا در حدود 30   الی 50  قابلیت شروع کنید و هر قابلیت را به زیرقابلیت‌های دقیق‌تر تقسیم کنید تا در صورت نیاز، به CapMap سطح 1 و سطح 2 برسید. معمولاً نیازی به جزئی­ کردن بیشتر از 3 سطح نیست. قابلیت‌ها را بین سطوح، پایین و بالا ببرید تا اطمینان حاصل کنید که تمام قابلیت‌های موجود در یک سطح معین، از میزان (نسبتا) یکسانی از جزئیات و ریزدانگی برخوردارند.

گام بعدی: بلوغ‌سنجی قابلیت‌ها

 
No JavaScript
(021) 88 500 863 - 88 500 864 - 88 500 865
(021) 88 500 866
تهران، خيابان سهروردی، بالاتر از تقاطع هویزه، کوچه سرمد، شماره 3، واحد 10