گام پنجم: تعیین اهداف بهبود

پس از گام قبلی ...

اکنون زمان تعیین اهداف بهبود سطح بلوغ (ML) برای قابلیت‌ها فرا رسیده است. ایده اصلی این است که قابلیت‌هایی را که در منطقه شکاف (Gap Zone) قرار دارند، ارتقاء دهیم تا از آنجا بیرون آمده و در نوار پذیرش (Acceptance Band) قرار گیرند. اما این فقط یک قاعده سرانگشتی است و در هر موقعیت خاص، برای تعیین سطح بلوغِ هدف هر قابلیت، نیاز به تجزیه و تحلیل ملموسی از الزامات بهبود، بر اساس چشم‌انداز معماری فعلی قابلیت، چارچوب زمانی اجرای استراتژی، منابع قابل تخصیص و سایر عوامل داریم.

از آن‌جایی که بهبود ML در قابلیت‌ها به طور کلی یک فعالیت دشوار و وقت‌گیر است، معقول به‌­نظر می­رسد که مسیر رسیدن به ML هدف را به چند پله افزایش‌ بهبود، مثلاً در بازه‌های  یک ساله، تقسیم کنیم. این کار، مجموعه‌ای از خطوط پذیرش برای سطوح بلوغ قابلیت‌ها در ماتریس ML-SI ایجاد می‌کند.

به مثالی که در شکل زیر آمده است، توجه کنید:

در مثال بالا 3 خط پذیرش برای 3 سال متوالی وجود دارد:

  • اولین افزایش، که با خط قرمز نشان داده شده است، نشان می‌دهد که تا پایان سال 2023، سطح بلوغ قابلیت مدیریت محصول به ۱ ارتقا خواهد یافت و سطح بلوغ قابلیت‌های مدیریت راهبری، ریسک و انطباق و مدیریت مشتریان به 2 افزایش می‌یابد.
  • افزایش دوم که با خط سبز نشان داده شده است، نشان می‌دهد که تا پایان سال 2024، سطح بلوغ قابلیت‌های مدیریت محصول و مدیریت استراتژیک به 2 ارتقا خواهد یافت.
  • افزایش سوم که با خط آبی نشان داده شده است، نشان می‌دهد که تا پایان سال 2025، سطح بلوغ قابلیت‌های مدیریت محصول و مدیریت بازاریابی و فروش به ۳ ارتقا خواهد یافت.

اهداف فوق نیازمند نقشه‌ راه بهبود قابلیت برای 5 قابلیت مهم استراتژیک برای دوره 202۵-۲۰۲۳ ​​است که در جدول زیر نشان داده شده است:

 

توجه داشته باشید که تعیین مقادیر هدف ML برای قابلیت‌ها یک فرآیند الگوریتمی سفت و سخت نیست و به بینش مدیریتی در مورد آینده کسب‌و‌کار و روابط متقابل بین استراتژی کسب‌و‌کار و قابلیت نیاز دارد. بنابراین، روش فوق را فقط به عنوان یک مثال گویا در نظر بگیرید و روش خود را برای تعیین اهداف بهبود انتخاب کنید.

گام بعدی: تعریف اقدامات تحولی

  • منبع:

https://www.linkedin.com/pulse/capability-based-planning-7-moves-57-reza-karami/?published=t

ترجمه: یاسمن بیگلری

No JavaScript
(021) 88 500 863 - 88 500 864 - 88 500 865
(021) 88 500 866
تهران، خيابان سهروردی، بالاتر از تقاطع هویزه، کوچه سرمد، شماره 3، واحد 10